Українська селекція ягідних культур має тривалу історію, і в свій час (особливо в 90-х роках минулого століття), була досить потужною і конкурентною, перш за все на внутрішньому ринку. Про це зазначає Олександр Ярещенко, заступник директора з наукової роботи Інституту садівництва НААН України.

Однак, за словами експерта, наразі ця галузь переживає не найкращі часи.

 

«Чудес не буває, і періодичне скорочення фінансування таких досліджень зводило обсяги селекційних програм до мінімуму, що в свою чергу, негативно позначилось на їх результативності. Нині констатуємо суттєве відставання по основних ягідних культурах – суниці садовій і малині, тільки одиниці сортів представлені в комерційному виробництві. Щодо таких перспективних культур, як чорниця високоросла (лохина) та ожина, системної селекції до останнього часу взагалі не проводилось», – зізнається Олександр Ярещенко.

 

Але є й позитивні моменти. Зокрема, найбільш успішною можна вважати селекційну роботу по смородині чорній. Згідно з даними експерта, не менше двох третин площ під черною смородиною в Україні засаджено саме сортами місцевої селекції.

 

Більш докладно про реалії та перспективи української селекції основних ягідних культур, а також про взлети і падіння в сегменті нішевих ягід української селекції Олександр Ярещенко розкаже 19 вересня в рамках свого виступу на Третьому національному конгресі «Ягідництво та кооперація». Крім того, свій звіт представлять компанії, що попродують посадковий матеріал ягідних культур європейської селекції.